Kriaušės

 Pasaulyje priskaičiuojama iki 5000 kriaušių rūšių ir veislių. Prieš keliolika metų vienas latvijos mokslininkas (savo kolekcijoj auginęs apie 400 kriaušių veislių) tiesiai pasakė –tai ne mūsų krašto augalas. Vėliau “savo kailiu” teko išbandyti apie 50 įvairiausių veislių, kol supratom , kad mūsų sąlygom reik augint šiaurės šalių selekcijos veisles…


Baltarusiška vėlyva rudeninė veislė (pirminis pavadinimas - Marija). Vaisiai 180-230 gr. Minkštimas smulkiai grūdėtas,vidutinio kietumo, labai sultingas, puikaus skonio. Vaisiai vartojami spalio - lapkričio mėn., šaldytuve išsilaiko iki sausio.

 

 

(Estija 1970 m)- Mažo augumo, labai atspari šalčiui, anksti pradeda derėti (kartais jau trečiais metais). Ankstyva rudeninė, prinoksta rugsėjo pirmom dienom (šiltom vasarom -rugpjūčio pabaigoj). Vaisiai nedideli 50 - 100 g, puikaus desertinio skonio, labai sultingi. Tinka konservavimui.

 

   Latviška, ankstyva vasarinė (prinoksta liepos pabaigoj), vidutinio augumo kriaušių veislė. Vaisiai vidutinio dydžio, labai gražūs,  puikaus skonio. Minkštimas sultingas, tirpstantis, be “akmenukų”. Dera kasmet labai gausiai (norint stambesnių vaisių –reikėtų retinti užuomazgas). Šalčiui vidutiniškai, puviniui ir rauplėms labai atspari.