Labai aukštos kokybės gaminius galima paruošti iš šermukšnių mišinių su kitais vaisiais. Mišiniams ypač tinka švelnaus skonio uogos ir vaisiai: gudobelės, abrikosai, kriaušės, saldieji obuoliai, gervuogės.

Kompotas. Į 1 litrą obuolių sulčių ir 2 litrus vandens arba į 3 litrus vandens pilamas 1 kg cukraus ir pridedama 10g citrinos rūgšties. Karštu sirupu užpilami į stiklainius sudėti Nevežinskaja veislių šermukšnių vaisiai ir pridengiami dangteliu.

Kisielius. Užvirinti 1litrą vandens, ištirpinti jame tris šaukštus cukraus, įpiltistiklinę saldžiavaisių šermukšnių sulčių. Į verdantį tirpalą, lėtai maišant, supilti nedideliame kiekyje vandens ištirpintus 4 šaukštus bulvių krakmolo.

Drebučiai. Vienas kilogramas saldžiavaisių šermukšnių, 100g cukraus, dvi stiklinės vandens. Šermukšnius apvirti, pertrinti per sietelį, supilti cukrų ir virti, kol sutirštės.

 

Vieną kilogramą sušalusių paprastųjų šermukšnių 3-5 minutes blanširuoti dviejose stiklinėse trijų procentų koncentracijos valgomosios druskos tirpalo. Perplauti ir išvirti dviejose stiklinėse vandens. Gautą masę pertrinti per sietą ir išsunkti sultis. Į sultis berti stiklinę cukraus, ištirpinti ir virti 3-5 minutes. Išpilstyti į indus ir sudėti į šaldytuvą, kad sustingtų.

Džemas. Saldžiavaisių šermukšnių vaisiai apvirinami nedideliame kiekyje vandens, kol suminkštėja. Pertrinama per sietą. Vienai tyrės daliai beriamos trys dalys cukraus ir masė pamažu verdama iki sutirštėjimo.

Uogienė. Iš Nevežinskaja, Konzentra ar Rosina veislių šermukšnių išvirtos uogienės skonio savybėmis labai artimos bruknių uogienei.

Iš 1,5 kg cukraus ir dviejų stiklinių vandens išvirti sirupą ir atvėsintą užpilti ant 1kg šermukšnių.kitą dieną sirupą nukošti, vėl užvirinti ir ataušintą vėl užpilti ant šernukšnių. Dar po dienos lėtai išvirti uogienę.

Prisirpusius saldžiavaisius šermukšnius virti verdančiame vandenyje 3-5 minutes, kol suminkštės.Vanduo nukošiamas, vaisiai supilami į verdantį sirupą (1kg vaisių reikia sirupo iš dviejų stiklinių vandens ir 1,2kg cukraus), po to 5 val. Leidžiame ataušti ir išverdama galutinai. Baigiant virti supilama 3-4 g citrinos rūgšties, kuri išsaugo nepakitusią šermukšnių spalvą.

1 kg šermukšnių 3-5 minutes apvirinama, kol suminkštėja, ir skystis nukošiamas. Vaisiai supilami į verdantį sirupą ( 1,2kg cukraus, 2 stiklinės vandens) ir atvėsinama 5 val. 400 g kriaušių ar saldinių obuolių skiltelių be odelių beriame 3-5min. Į vėl užkaistą ir verdantį sirupą su šermukšniais ir išjungus kaitinimą laikoma 6-8 val. Po to verdama su 3-4 pertraukomis iki galutinio paruošimo.

Trys kg paprastųjų šermukšnių vaisių užpilama 3 l vandens su ištirpintu arbatiniu šaukšteliu valgomosios druskos ir užverdama. Nukošiama. Vėl užpylus 3 l švaraus vandens, lėtai verdama 5-6 minutes. Nukošiama. Ataušinti vaisiai užpilami sirupu (iš 1,8 l vandens ir 2 kg cukraus). Paliekama mirkti 3-5 val. Po to galutinai išverdama ant silpnos ugnies.

Marmeladas. 1kg saldžiavaisių šermukšnių apvirti dviejose stiklinėse vandens, pertrinti per marlę, į masę supilti 500 g cukraus ir virinti iki pageidaujamos konsistencijos.

1 kg bet kokios rūšies ar veislės šermukšnių užpilamas dviem stiklinėmis vandens ir apvirinama, kol suminkštėja. Tuomet skystis nukošiamas ir virinamas, kol jo tūris sumažėja pusiau. Vaisiai pertrinami, į masę supilamas likęs po virinimo skystis, įberiam 800 g cukraus ir maišant virinama tol , kol masė lengvai atšoka nuo dugno. Masė pilama į šaltu vandeniu sudrėkintus indus, apibarstoma cukraus pudra. Ilgesniam laikui apdžiovinama, sudedama į stiklinius indus ir hermetiškai uždaroma.

1 kg saldžiavaisių šermukšnių verdamas užpylus 1 stikline vandens, kol suminkštėja. Po to pertrinama per sietą, į masę beriama 500 g cukraus ir verdama iki norimos konsistencijos.

1 kg sodinių šermukšnių verdama užpylus 1 stikline vandens, kol suminkštės. Nukošiamas skystis, o vaisiai sutrinami. Skystis verdamas atskirai, kol jo tūris sumažėja pusiau. Tuomet ištirpiname 500 g cukraus , supilame į masę ir verdame iki norimos konsistencijos.

Saldainiai. 500 g sodinių šermukšnių vaisių, 3 kiaušinių baltymai, 400 g cukraus, 2 šaukšteliai citrinos rūgšties ir 1 šaukštas cukraus pudros. Cukrų ištrinti kiaušinių baltymuose, supilti citrinos rūgštį ir plakti , kol sukietės. Apdrabstyti kiekvieną obuoliuką gauta mase, apibarstyti cukraus pudra ir paskleisti ant padėkliuko džiūti.