Vyšnios

Kiekvieną pavasarį sodai džiugina mūsų akis nuostabiais vyšnių žiedais. Ne veltui sukurta tiek daug dainų apie šį medį. Ne tik grožiu vyšnios džiugina mus... Senovėje jos buvo vadinamos jaunystės eliksyru. Ir visai pelnytai.Jose esantys antioksidantai  žmogaus organizme kovoja su senėjimo procesais...Mokslininkai teigia, kad suvalgytos 35 vyšnios skausmą slopina efektyviau nei aspirinas...

Trumpai apie vyšnias ir trešnes

 

(Rusija)-Nedidelio augumo(iki 2,5m), rutulio formos vainiku. Labai atspari šalčiui, kokomikozei ir moniliozei vidutiniškai atspari.Žydi vidutiniškai anksti. Dalinai savidulkė , labai derlinga (geriausios apdulkintojos „Turgenevka“ , „Vladimirskaja“). Vaisiai 3,9 -4g, tamsiai raudoni. Minkštimas tvirtas, tamsiai raudonas , labai skanus. Sunoksta liepos vidury.

 

(Rusija 2000m) - Mažo augumo, apvaliu, retoku vainiku. Vaisiai stambūs (6,1g), tamsiai raudoni. Minkštimas ryškiai raudonas su nedidelėmis šviesiomis gyslelėmis, rūgščiasaldis. Sultys šviesios. Dažnai pasitaiko vaisiai „dvyniai“. Kauliukas stambokas, atsiskiria gerai. Prinoksta birželio pabaigoj. Kokomikozei vidutiniškai atspari, moniliozei padidintas atsparumas.

 

(Baltarusiška 2002 m)- Ankstyva (birželio pabaiga), labai derlinga. Nesavidulkė , geriausiai apdulkina trešnės! Vidutinio augumo , apvaliu, vidutinio tankumo vainiku. Atspari kokomikozei ir moniliozei. Vaisiai vidutiniai(3,7g), tamsiai raudoni. Kauliukas labai mažas, lengvai atsiskiria . Minkštimas tamsiai raudonas, vidutinio tvirtumo, sultingas, malonaus saldžiarūgščio skonio. Sultys tamsios.