Sodiniai Šermukšniai
Gėrimų, uogienių ir saldainių receptai su šermukšniais
Gėrimų, uogienių ir saldainių receptai su šermukšniais (2 dalis)
Vitaminų gausa šermukšniuose
1919m I. Mičiurinas. Alpinio ir paprastojo šermukšnių hibridas. Medeliai apie 2,5 metro aukščio ir tiek pat pločio , kompaktiška laja. Žiedinius pumpurus krauna ant vienmečių ūglių. Derėti pradeda labai anksti (2-3 metais), dera gausiai (40-60kg , kartais iki 90kg nuo medžio). Vaisiai 0,8 – 1 gr. , raudonai rudos spalvos , labai transportabilūs. Minkštimas tamsiai raudonas, tvirtas, saldžiarūgštis, su vos juntamu karčiu prieskoniu ( 30 mg % vitamino C ). Sunoksta rugpjūčio pabaigoj – rugsėjo pradžioj. Vėsioje patalpoje , paskleisti plonu sluoksniu (nuskinti kekėmis), obuoliukai išsilaiko 3-4 mėnesius. Labai ištvermingas žiemą, mažai pramečiuoja. Tinkamiausi perdirbimui, nes aitroki. Geriausi apdulkintojai – „Mičiurinskaja desertnaja“ , „Nevžinskaja“ , „Moravskaja“ veislės ir aronijos.
Paprastojo šernukšnio klonas ,rastas 1946 m. Vokietijoj. Vešlus 5-6 metrų aukščio ir 2 – 2,5 m. skersmens medis , piramidiniu vainiku . Labai atspari šalčiui. Gerai auga ir gausiai dera. Vaisiai smulkūs ( 0,6 rg.) , šviesiai oranžiniai , stora odele. Skoniu panašūs į “Rosina” , labiau saldūs nei rūgštūs ir visiškai nekartūs.. Vaisiuose iki 80 mg.% C vitamino. Viena tinkamiausių užpiltinių gamybai ir kitokiam perdirbimui. Prinoksta rugpjūčio vidury , greitai nubyra.
Šermukšnių rūšis, nedidelio augumo (iki 4m aukščio ir 3,5 m pločio),plačiais, puošniais lapais. Vaisiai tamsūs, beveik juodi, be kartumo, skanūs. Prinoksta rugpjūčio vidury.