Sodiniai Šermukšniai
Gėrimų, uogienių ir saldainių receptai su šermukšniais
Gėrimų, uogienių ir saldainių receptai su šermukšniais (2 dalis)
Vitaminų gausa šermukšniuose
Išsikerojęs 5-6 metrų aukščio ir 5 -5,5 m. skersmens, ažūriška laja medis. Pasižymi ištvermingumu žiemą ir atsparumu ligoms. Labai derlinga. Vaisiai 1,1 – 1,2 gr. , ryškiai raudoni , blizgantys . Minkštimas geltonas, sultingas, saldžiarūgštis, be kartumo ir aitrumo , labai gero skonio. Sunoksta rugpjūčio pabaigoj – rugsėjo pradžioj. Derėti pradeda anksti (kartais jau trečiais netais) , mažai pramečiuoja.
Iki 4-6 metrų aukščio medis ,tankia, į šalis išsidraikiusia, apie 5 m pločio laja. Šakojasi stačiu kampu, nuo pat kamieno apačios. Žydi gegužės pabaigoj , vaisius sunokina rugpjūčio pabaigoj. Labai atspari šalčiui. Dera labai gausiai. Tamsiai oranžiškai raudoni vaisiai didžiausi iš visų šermukšnių (1,75 – 2,5 gr.) . Minkštimas oranžinis , sultingas, saldžiarūgštis , šiek tiek karstelėjęs, vidutiniškai saldus. Kekėse gali būti iki 150 -160 vaisių. Atspari ligoms ir kenkėjams, ištverminga žiemą, mažai pramečiuoja. Nuskintus vaisius galima išlaikyti iki vasario.
Šermukšnio „Burka“, kriaušės ir obels hibridas (1916 m. Mičiurinas). 3,5-4 metrų aukščio ir iki 4 m. pločio laja. Vaisiai 1,3 – 1,8gr. , rubino spalvos iki 1,2 cm.skersmens , oranžiniu minkštimu, sultingi ,saldžiarūgščio ir silpnai kartaus skonio. Kekėse 40 – 50 vaisių. Nuo 20 metų medžio galima priskinti 120 – 160 kg. Vaisiuose daug vitamino C ( iki 40 mg %) . Atspari šalčiui, ligoms ir kenkėjams.