Sodiniai Šermukšniai
Gėrimų, uogienių ir saldainių receptai su šermukšniais
Gėrimų, uogienių ir saldainių receptai su šermukšniais (2 dalis)
Vitaminų gausa šermukšniuose
Škotijos endeminis augalas, natūraliai augantis tik vienoje saloje, (1980m rasta tik apie 300 brandžių medžių) ...Medis siaura glausta laja iki 4 m. aukščio. Lapai ražios formos ir spalvos (pavasarį sidabriški). Vaisiai ryškiai raudoni, pailgi, saldūs. Džiovinti vaisiai puikiai tinka arbatoms.
Paprastojo šermukšnio ir gudobelės hibridas , 1925m. sukurtas I. Mičiurino. Medelis , retomis šakomis, užaugantis iki 2- 4 metrų aukščio ir 3-4 metrų pločio (galima auginti ir krūmo formos). Vaisiai 1,3 – 1,8 gr. , tamsiai raudonai violetinės spalvos, blizgantys, saldžiai rūgštūs, sultingi , su vos juntamu karstelėjimu. Labai derlingi ( 40-50 kg nuo medelio) , ištvermingi žiemą, beveik nepramečiuoja . Mažai pažeidžiama rūdžių ir šermukšninės kandies. Apdulkina bet kuri kita veislė. Vaisiai gali augti ir be apvaisinimo – jie bus be sėklų. Vaisių gaminiai gero skonio ir patrauklios spalvos.
Šermukšnio „Burka“, kriaušės ir obels hibridas (1916 m. Mičiurinas). 3,5-4 metrų aukščio ir iki 4 m. pločio laja. Vaisiai 1,3 – 1,8gr. , rubino spalvos iki 1,2 cm.skersmens , oranžiniu minkštimu, sultingi ,saldžiarūgščio ir silpnai kartaus skonio. Kekėse 40 – 50 vaisių. Nuo 20 metų medžio galima priskinti 120 – 160 kg. Vaisiuose daug vitamino C ( iki 40 mg %) . Atspari šalčiui, ligoms ir kenkėjams.